De fusie tussen Friesland Foods en Campina, die in 2008 tot stand kwam, is door de Europese Commissie goedgekeurd onder voorwaarden, die er ondermeer toe moeten leiden dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt. De beschikbaarstelling gebeurt via twee maatregelen. De Vertrekregeling en de regeling Beschikbaarstelling Melk. DMF geeft sinds 1 juli 2009 als onafhankelijke partij uitvoering aan deze twee regelingen.
Vertrekregeling
De vertrekregeling is bedoeld als stimulans voor ledenmelkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De regeling voorziet in een vertrekpremie van € 5,– per 100 kg, waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie geldt.
In de afgelopen zeven jaar werden 115 aanvragen behandeld. Twaalf aanvragen werden afgewezen, één veehouder is voor de overgang naar de nieuwe koper gestopt, één veehouder heeft de aanvraag ingetrokken en twee aanvragen zijn nog in behandeling. Met de toegekende vertrekpremie is 74,6 miljoen kg melk gemoeid, hetgeen overeenkomt met iets meer dan 6% van de totaal beschikbare hoeveelheid.
Beschikbaarstelling Melk
Deze regeling voorziet in (verplichte) levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan verwerkers die productie van consumptiemelk(producten) en/of Nederlandse natuurkaas gaan starten of uitbreiden. Een groot deel daarvan is gereserveerd voor levering aan de verplicht verkochte fabrieken aan Arla in Nijkerk en De Graafstroom in Bleskensgraaf.
In het kader van de regeling Beschikbaarstelling Melk is een meerjarig contract tot stand gekomen tussen FrieslandCampina en een verwerker van boerderijmelk. Dit contract voorziet in de afname van het gehele beschikbare restant van de 1,2 miljard kilogrammen boerderijmelk die in het kader van de maatregelen rond de fusie vervreemd moeten worden. Daardoor is er voor de regeling Beschikbaarstelling Melk geen volume meer beschikbaar. Deze situatie duurt zo lang als de looptijd van het contract.
Gevolgen voor de vertrekregeling
Met de afname door de nieuwe verwerker van het resterende melkvolume is het uitgifteplafond van 1,2 miljard kilo boerderijmelk bereikt. De Vertrekregeling heeft echter voorrang boven de regeling Beschikbaarstelling Melk. In dat kader blijft het voor melkveehouders mogelijk deel te nemen aan de Vertrekregeling. Toekenning van de aanvragen gebeurt echter nog maar eenmaal per jaar. -15102- In concreto betekent dit: leden-melkveehouders van FrieslandCampina die naar een andere koper van boerderijmelk willen vertrekken en de vertrekpremie aanvragen: – Voor 1 september 2016: overgang per 1 maart 2017 of later. Zolang het contract met de nieuwe verwerker duurt herhaalt deze cyclus zich jaarlijks: Aanvragen voor 1 september van een jaar voor een overstap op of na 1 maart van het jaar daarna. Het vorenstaande geldt niet voor leden-melkveehouders die vertrekken naar in het kader van de fusie verkochte bedrijven van FrieslandCampina. Melkveehouders die vertrekken naar die bedrijven kunnen op elk moment in het jaar overstappen, mits de aanvraag ten minste 3 maanden tevoren is ontvangen door de Stichting DMF.
Stichting
Het bestuur van de stichting wordt gevormd door de heren Tjibbe Joustra (voorzitter) en Ruud Galle. Wegens het overlijden van de heer Hein Frijlink is er een vacature in het bestuur. De procedure voor de benoeming van zijn opvolger is gestart. Namens de Europese Commissie houdt AlixPartners Ltd toezicht op het werk van de stichting.
Bron: Dutch Milk Foundation