Tijdens de komende zomermaanden kunnen uw koeien te maken krijgen met hittestress. Naast een lagere voeropname en lagere melkproductie, kan hittestress ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en mastitis (uierontsteking).
Melkvetdepressie
Door hittestress komt de ruwvoeropname onder druk te staan en zal de pH-waarde in de pens dalen. Hierdoor functioneren de ruwe celstof verterende bacteriën minder goed. Mede als gevolg van deze zaken ontstaat er een melkvetdepressie. Ook zal het dier sneller gaan ademen en meer zweten.
Vruchtbaarheidsproblemen
Ook de bloedtoevoer naar bepaalde organen verandert. Zo gaat er minder bloed naar de uier, het verteringskanaal en de baarmoeder. De verminderde bloedtoevoer heeft rechtstreeks gevolgen voor de energievoorziening van de koe. Samen met de veranderde hormoonhuishouding leidt dit tot vruchtbaarheidsproblemen. Er is een verminderde embryonale ontwikkeling en de levensvatbaarheid van het embryo neemt af.
Afnemende drachtpercentages
Recent Italiaans onderzoek laat zien dat de drachtpercentages in de zomermaanden met twintig tot dertig procent kunnen afnemen. Duidelijk is dat de primaire reacties van de koe op hittestress (veranderende hormoonproductie, verminderde voeropname, gewijzigde bloedtoevoer) een negatief effect hebben op de voortplanting. Het is van groot belang dat men zich realiseert dat deze negatieve effecten ook na de hittestressperiode nog lang doorwerken.
Mastitis
Al die veranderingen (voeropnamedaling, energietekort, verminderde bloedtoevoer naar de uier en een gewijzigde hormoonhuishouding) zorgen ervoor dat het afweersysteem van de koe in de uier minder goed functioneert. Hierdoor kunnen mastitisverwekkers sneller toeslaan. Deze ontwikkeling vertaalt zich vervolgens in een verhoogd celgetal in de tankmelk en meer subklinische gevallen bij de koeien. Deze effecten zijn ook (ver) na een hittestressperiode nog merkbaar.
Wat kunt u zelf doen tegen hittestress?
Naast een gedegen aanpak, is het van belang om Selko TMR in het rantsoen te mengen (twee liter/ton). Dit houdt het voer fris en smakelijk, waardoor de voeropnamedip beperkt wordt. Om de veranderende pensfermentatie grotendeels te voorkomen kunt u Levucell SC inzetten. Wilt u verder van gedachten wisselen over hittestress? Neem contact met ons op!