Deze week ontstond er een discussie over de dalende melkprijs en de financiële problemen bij veel melkveebedrijven. Rabobank-directeur Ruud Huirne denkt dat er een deltaplan voor de melkveehouderij nodig is. NZO bagatelliseert de problemen en vindt dat boeren moeten wennen aan fluctuerende prijzen. LTO ziet de oplossing in een werkgroep. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) denkt dat het niet zo gemakkelijk is. De NMV heeft al er eerder op gewezen dat vraag en aanbod met elkaar in evenwicht moeten worden gebracht.
Recent is de Europese Commissie gekomen met een steunpakket voor de zuivel en andere veehouderijsectoren, waarvan Nederland € 23 miljoen krijgt. Een steunpakket met een bonus van 15 cent per liter is echter onvoldoende voor boeren die nu hun rekeningen al niet meer kunnen betalen. De vaste kosten lopen gewoon door, ook als er minder melk wordt geproduceerd en liggen ver boven 15 cent. Er zijn structurele maatregelen nodig om een regelrechte ramp te voorkomen en familiebedrijven te behouden.
Alleen door vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen kunnen de huidige problemen op de zuivelmarkt worden opgelost. En daarvoor zijn structurele maatregelen nodig. Om de markt in evenwicht te brengen moet minstens 6% van de melkproductie in een half jaar tijd uit de markt worden genomen. Er moet fors ingezet worden op melkproductievermindering. De European Milk Board (EMB) heeft hiervoor een instrument ontwikkeld; het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP).
Een duurzame zuivelsector met weidegang voor koeien, voldoende ruimte voor jonge boeren en familiebedrijven is alleen mogelijk met een financieel gezonde melkveehouderij waarin boeren een eerlijk inkomen kunnen verdienen!
Bent u het met ons eens? Kijk dan op www.nmv.nu en wordt lid!