De Nederlandse Agrarische Betonindustrie, verenigd in de AGRAB, overweegt naar de rechter te stappen omdat wetenschappelijk onderbouwde meetrapporten van emissiearme vloeren door het ministerie van I&M eenzijdig en zonder overleg naar eigen inzicht zijn aangepast. Door de eenzijdige aanpassing gaan de emissiewaarden van twaalf emissie-arme vloeren die in 2014 en 2015 zijn gemeten met 50 procent of zelfs meer omhoog.
Om vloeren met een lage ammoniakemissie toe te passen op melkveebedrijven, laten vloerfabrikanten hun emissiearme vloeren in stallen met een proefstalstatus gedurende een jaar onderzoeken volgens het ‘Protocol voor meting van ammoniakemissie uit huisvestingssystemen in de veehouderij 2013’. Na afloop van de meting en indiening van het meetrapport stelt de Staatssecretaris van I&M de definitieve emissiefactor vast.
Ammoniakemissie ten minste helft hoger
Tot verbazing van de vloerenfabrikanten zijn de wetenschappelijk onderbouwde meetrapporten nu door het ministerie eenzijdig en zonder overleg aangepast. Hierdoor ligt de ammoniakemissie meer dan 50 procent hoger dan volgens de wetenschappelijk uitgevoerde metingen is vastgesteld. De eenzijdige aanpassing is des te vreemder omdat een vloer die vóór 2015 is gemeten volgens hetzelfde protocol wél een erkenning heeft gekregen als emissiearm stalsysteem.
Het aanpassen van de meetrapporten steekt vloerfabrikanten in het bijzonder omdat ze voor honderdduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in het meten van milieuvriendelijke vloeren en dat nu – nadat ze aan al hun verplichtingen hebben voldaan – het ministerie eenzijdig de regels heeft aangepast.
Correcte beoordeling
De fabrikanten eisen dat er een wetenschappelijk correct onderbouwde beoordeling plaatsvindt van de ammoniakemissiemetingen die de fabrikanten de afgelopen jaren hebben laten uitvoeren. De huidige werkwijze van de overheid is volgens woordvoerder Eric van den Hengel de doodsteek voor de innovatiekracht van de Nederlandse melkveehouderij en de stallenbouw. “Vijftien jaar lang heeft de sector geïnnoveerd. Van onze overheid mag toch verwacht worden dat zij deze innovaties erkent.” De fabrikanten eisen dat bij de aanpassing van de Regeling Ammoniak en Veehouderij in januari 2017 de wetenschappelijk onderzochte waarden definitief op de bijlage van de RAV komen.
Gebruik maken van MDV
Mogelijk kan vooruitlopend daarop al gebruik worden gemaakt van deze nieuwe waarden binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Op dit moment kan een MDV waardige stal alleen worden gerealiseerd met één van de drie onderkelderde roostervloersystemen. Dergelijke systemen passen niet bij de gewenste mestbe- en verwerkingstechnieken waarvoor dagverse mest nodig is. Het is daarom in het belang van de Nederlandse melkveehouderij dat er een grotere keuze komt in emissiearme systemen binnen de MDV. Overleg hierover tussen AGRAB en SMK vindt ondertussen plaats.
Bron: AGRAB