Jongveeopfok is bij veel melkveebedrijven nog een onderbelicht thema. Gezondheidsproblemen in de eerste levensweken van een kalf werken het hele leven door en hebben uiteindelijk invloed op de latere melkproductie van de koe. Met als doel het uitvalspercentage onder kalveren te verlagen, heeft de Nederlandse fabrikant van stalinrichting een nieuwe lijn voor kalverhuisvesting geïntroduceerd. De Schrijver Flexline.
Het streven van vele melkveehouders is om met minder en beter jongvee naar uiteindelijk meer melkproductie te gaan. Hiervoor is het van essentieel belang dat de eerste levensfase optimaal verloopt. Veel voorkomende problemen als diarree en longontsteking zorgen voor uitval. Door de keuze voor onder andere een goede huisvesting kunnen deze problemen ondervangen worden.
Optimale ontwikkelingsruimte
Een optimale ontwikkelingsruimte is van belang bij de groei en de ontwikkeling van het kalf. Volgens Westerbeek (directeur van Schrijver stalinrichting) is een leefruimte van minimaal 1,6 m2 per kalf raadzaam omdat een kalf op deze manier langere tijd in dezelfde omgeving kan verblijven. “Dit komt de weerstand ten goede, aangezien het kalf zelf meer tijd heeft om weerstand op te bouwen. Het doel is uiteindelijk om het percentage terugval in het groepshok te reduceren” aldus Westerbeek.
Kritisch weerstandsniveau
De actieve immuniteit van een kalf komt ten goede door factoren als kwalitatief goede biestverstrekking, een goede huisvesting en een optimaal microklimaat. De University of Wisconsin-Madison heeft onderzocht dat het niet verstandig is om kalveren te verplaatsen, op het moment dat de immuniteit nog niet voldoende is ontwikkeld (Ken Nordlund, 2013). In deze levensfase is het kalf vatbaar voor ziektes. Door een uitschuifbare tussenwand, in combinatie met de ruime ligplek, hoeft een kalf niet van eenlingbox naar groepshok verplaatst te worden. Een kalf blijft gedurende zes weken in dezelfde ruimte en komt niet in aanraking met ziektekiemen van oudere dieren. Daarnaast zorgt een grotere vloeroppervlak en een dik strobed voor minder ammoniak uitstoot. De ontlasting van kalveren wordt over een groter oppervlak verdeeld. Dit resulteert in een lagere ammoniakuitstoot, wat zorgt voor minder longproblemen.
Stimulans voedselopname
Schrijver adviseert om na 14 dagen de tussenwand uit het huisvestingssysteem te halen. Door kalveren per twee te huisvesten, profiteren de kalveren van individuele aandacht en zorg. Tevens is uit onderzoek gebleken dat kalveren die bij elkaar gehuisvest zijn, elkaar stimuleren om meer voedsel op te nemen (Ken Nordlund, 2013). Dit resulteert uiteindelijk in een hoger energieniveau en een betere groei per kalf.
Klimaat
De Schrijver Flexline is optioneel toepasbaar met een dakopbouw. De combinatie van het huisvestingssysteem met dakopbouw zorgt voor een optimaal microklimaat met een maximale windsnelheid van 0,3 m/s. Op deze manier krijgt het jonge dier niet te maken met tocht of kou, wat longproblemen voorkomt. Daarnaast is de luchtsnelheid te regelen middels ventilatieschuiven in de achterwand. Dit zorgt tevens voor minder vliegen in de kalverbox.
Bron: Schrijver Stalinrichting