De najaarskuilen van 2016 hebben een hoge voederwaarde. Dat is goed nieuws voor veel melkveehouders, want de zomerkuilen lieten vaak te wensen over. “De kwaliteit is misschien wel te mooi om alleen aan jongvee te voeren”, stelt Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins Agro.
De kuilen die in augustus en september gemaakt zijn bevatten gemiddeld een VEM van 885. Dat is relatief hoog voor najaarskuilen. Vorig jaar hadden de najaarskuilen vergelijkbare waarden, maar het is een stukje hoger dan gemiddeld (876) en ook hoger dan de jaren ervoor. Dit komt door de relatief droge en warme nazomer waarbij het gras in optimale omstandigheden geoogst kon worden. Het gaat in veel gevallen om de derde, maar ook om vierde en vijfde sneden. Robin Wolf: “Op veel bedrijven is de voederwaarde van deze kuilen zelfs beter dan die van de tweede snede. Dat is best uniek.”
Aan de droge kant
De gemiddelden van de najaarskuilen laten dit jaar verder niet heel opvallende zaken zien. De kuilen zijn gemiddeld wel droog met een percentage droge stof van 51%. Reden dus om de conservering (broei) in de gaten te houden. Het product is hierdoor eveneens trager verteerbaar. Ook valt het lagere gehalte fosfor op. Dat is gunstig voor de BEX.
De zomerkuilen compenseren
Robin Wolf adviseert om goed naar de rantsoenen voor het komende stalseizoen te kijken. “Houd daarbij vooral rekening met de sterk afwijkende zomerkuilen die dit jaar gemaakt zijn. Gelukkig zijn zowel de voorjaars- als de najaarskuilen juist erg goed qua voederwaarde. Dit kan de zomerkuilen op een mooie manier compenseren in het rantsoen. Maar doordat dit seizoen een atypisch verloop kende, is het zaak om niet uit gewoonte te handelen en hetzelfde te doen als andere jaren. Leg de analyseverslagen maar eens goed naast elkaar te leggen en maak op basis daarvan samen met de adviseur een slimme keuze.”