De afgelopen periode heeft de gehele zuivelketen hard gewerkt aan een fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij. ABN AMRO steunt de sector bij de uitvoering van dit plan.
De stoppersregeling
Een belangrijk onderdeel van het fosfaatreductieplan is de stoppersregeling. Hiermee worden melkveehouders die overwegen hun bedrijf te beëindigen ondersteund. Bij deze regeling spelen banken ook een rol. Relaties van ABN AMRO die hun melkveebedrijf beëindigen, ontvangen van ABN AMRO EUR 1200 per melkkoe als voorschot op in 2018 te verkopen fosfaatrechten. De bank draagt zelf het risico van het liquiditeitsvoorschot. Daarnaast worden stoppende melkveehouders geholpen door het ministerie van Economische zaken en Zuivel NL. Deze twee partijen bieden stoppers een stimuleringspremie, die wordt afgebouwd in drie tranches.
Stoppen is een impactvolle beslissing
Pierre Berntsen, Directeur agrarische bedrijven: “We realiseren ons dat het stoppen van het bedrijf een impactvolle en emotionele beslissing is. Meestal gaat het om bedrijven die al generaties in de familie zijn. Daarom bieden we relaties die deze stap overwegen aan om de gevolgen in beeld te helpen brengen. Wat gebeurt er met de kasstroom en het gezinsinkomen? Resteert er voldoende vermogen voor de oude dag? Zijn vervolginvesteringen nodig voor omschakeling? Hoe stop ik op fiscaal vriendelijke wijze? Voor deze, en andere vragen gaan we graag in gesprek met onze relaties.”
Het fosfaatreductieplan
Het fosfaatreductieplan moet leiden tot een reductie van 8,2 miljoen kilo, behoud van de derogatie 2017, en de basis bieden voor de onderhandelingen over de periode 2018 – 2021. Het belang van de derogatie voor een vitale en duurzame melkveehouderij is evident. Pierre Berntsen: “Het siert de sector dat zij, nu er geen wettelijke mogelijkheden meer zijn, zelf regie neemt en met een heel stevig reductieplan komt. We realiseren ons dat dit offers vraagt van alle spelers in de keten. Dit plan ondersteunen we met overtuiging en we hopen zo een sterke en duurzame zuivelketen te behouden. Dat is een zaak van sectoraal maar ook van nationaal belang.”
Eerder dit jaar lanceerde staatsecretaris Van Dam zijn plannen voor fosfaatrechten in de melkveehouderij. Door bezwaren van de Europese Commissie op het gebied van ongeoorloofde staatsteun is de introductie van de fosfaatwetgeving uitgesteld tot 1 januari 2018. Er zijn derhalve geen wettelijke maatregelen om fosfaatreductie al in 2017 te realiseren. Terwijl de sector meer fosfaat produceert dan met de Europese Commissie is afgesproken. Dit is voorwaardelijk voor de derogatie die het mogelijk maakt om meer stikstof aan te wenden op onze hoog productieve landbouwgronden.
Bron: ABN AMRO