Op een melkveebedrijf in West-Vlaanderen werd een haard van rundertuberculose bevestigd. Dit is de tweede haard in België dit jaar. Er bleek een directe link te zijn met de eerste haard die eind september bevestigd werd op een melkveebedrijf in de provincie Henegouwen.
Het FAVV zoekt momenteel uit welke de contactbedrijven van deze tweede haard zijn om ook daar een staltuberculinatie uit te voeren. In afwachting van de resultaten wordt het officieel tuberculose vrij statuut van de betrokken bedrijven opgeschort. Dit betekent dat runderen het bedrijf enkel mogen verlaten met een vrijgeleide van het FAVV naar het slachthuis. Het FAVV wijst op het belang van de post mortem keuring in het slachthuis en de correcte uitvoering van de tuberculinaties.
Volledige ruiming runderen
Het West-Vlaams bedrijf bleek het geboortebeslag te zijn van het eerste rund met verdachte letsels dat werd aangetroffen in Henegouwen. Op het West-Vlaams melkveebedrijf reageerden 47 van de 82 onderzochte runderen ongunstig in de vergelijkende tuberculinatie (25 dieren positief, 14 twijfelachtig en 8 aspecifiek). De positieve dieren werden op bevel afgemaakt.
Gezien de positieve PCR resultaten en het grote aantal ongunstig reagerende dieren bij de vergelijkende tuberculinatie werd door het Agentschap, in overleg met de verantwoordelijke van het bedrijf, beslist om een volledige ruiming op te leggen zonder de definitieve resultaten van de cultuur af te wachten.
België blijft op Europees niveau vrij van tuberculose en wil dit statuut ook behouden. Het detecteren van sporadische gevallen zoals bij deze twee uitbraken in 2016 brengt dit statuut niet in gevaar.
Bron: Diergezondheidszorg Vlaanderen