Samen met Alltech maakt Steve Warmerdam weer stappen met zijn veestapel. Een betere gezondheid, hogere productie en minder afkalfproblemen; dat heeft de samenwerking Warmerdam al gebracht. Het volgend doel is het verbeteren van het ruwvoer.
Melkveehouder Steve Warmerdam stapte in 2015 over van mengvoer naar een rantsoen uit losse grondstoffen. “Ik merkte dat ik met mijn voerleverancier geen stappen meer maakte. Het mengvoer dat ik betrok bij hen, was niet stabiel genoeg. De voedingswaarde van het voer bleef wel gelijk, maar ik merkte dat de wisseling van samenstelling een negatieve uitwerking had op mijn veestapel. Ik wilde zelf invloed uitoefenen op de grondstoffen in mijn rantsoen.”
Enkele jaren eerder had Warmerdam via wederverkoper Heemskerk al contact gehad met Alltech, waarvan hij in combinatie de Complete-mineralenmix afnam. “Mijn ervaringen met de Complete-mineralenmix waren heel positief. Mijn koeien waren gezonder, wat bijvoorbeeld tot uiting kwam in het celgetal. Dat lag op 170.000 cellen per milliliter, maar sinds het gebruik met Complete-mineralenmix is het celgetal gedaald tot 70.000-80.000 cellen per milliliter.” Aan de hand van die goede ervaringen is Warmerdam met Alltech in zee gegaan om het rantsoen op te stellen. “Ik koop zelf de grondstoffen in. Goede componenten zijn wel een paar euro duurder, maar ik merk dat het in een constante samenstelling een positieve invloed heeft op mijn veestapel.”
Het basisrantsoen bestaat uit de ruwvoeders maïs, gras, luzerne en de structuurbronnen hooi en tarwestro, aangevuld met de grondstoffen maïsmeel en soja en Complete-mineralenmix, Optigen, DEMP, zout en krijt. “Ik heb een Luxemburgse mengvoerproducent bereid gevonden om een constant kernvoeder samen te stellen. Dat voer ik in de krachtvoerbox; de koeien zijn verrukt daarvan”, heeft Warmerdam geconstateerd.
DEMP
Dit jaar gebruikt de melkveehouder voor het eerst DEMP. DEMP staat voor Dietery Escape Microbial Protein en beschikt over een optimaal aminozurenprofiel voor een efficiënte melkproductie. DEMP heeft een vergelijkbaar patroon van aminozuren dat ook in de koe worden gesynthetiseerd. Omdat een verse koe zelf te weinig microbieel eiwit produceert, is DEMP een ideale aanvulling van het rantsoen om de koeien beter te ondersteunen aan het begin van de lactatie. De effectiviteit heeft Warmerdam op zijn bedrijf ondervonden. “Ik heb één productiegroep, maar dit jaar had ik een grote afkalfpiek in de zomer omdat het vorig jaar niet lekker liep in de stal. Dat gaf mij de mogelijkheid te experimenteren met DEMP. Qua productie zag ik weinig verschil, maar het vet- en eiwitpercentage steeg elks met 0,25%. Wel is de kostprijs van DEMP hoog. Ik heb één productiegroep, dus zonder deze afkalfpiek zou het niet interessant geweest zijn.”
Calving Care
Ook in het droogstandsmanagement heeft Warmerdam in samenwerking met Alltech stappen gemaakt. Vorig jaar liep de melkveehouder tegen afkalfproblemen aan. “Bij vrijwel elke geboorte moest ik assistentie verlenen, terwijl ik dat niet gewend was. Als een koe niet zelf kalft, dan is er een probleem.” Op advies van Alltech is Warmerdam de pH van zijn veestapel gaan monitoren. Daaruit bleek dat de pH niet goed was. De koeien waren niet in staat om zelf voldoende calcium te onttrekken uit het lichaam, met afkalfproblemen als eerste waarschuwing voor melkziekte. Warmerdam besloot ook Calving Care te gaan voeren aan zijn droogstaande koeien. Calving Care ondersteunt het lichaam bij het vrijmaken van calcium en helpt melkziekte te voorkomen. Als gevolg van melkziekte lijdt een melkveebedrijf productieverlies. De totale schade van een melkziektegeval kan oplopen tot 427 euro, blijkt uit berekeningen van Alltech. Calving Care behandelt preventief de hoogrisico dieren. Subklinisch is bij 50 procent van de oudere dieren en 25 procent van de vaarzen melkziekte aanwezig. “Ruim 300 gram per koe per dag is noodzakelijk om het risico op kalfziekte te verlagen”, legt Warmerdam uit. Volgens Warmerdam is Calving Care een ideaal hulpmiddel om de acute problemen op zijn bedrijf op te lossen, maar hij adviseert wel om het goed te mengen met andere voedermiddelen. “Erg smakelijk is het niet heb ik gemerkt. Dus ook voor 2 of 3 koeien moet het goed vermengd worden.”
Om op de lange termijn een goede opstart van zijn veestapel te garanderen, zoekt Warmerdam samen met Alltech naar bemestingsoplossingen. “Onze gronden geven een verhoogd risico op transitieproblemen omdat de grond veel magnesium bevat. Samen met Alltech onderzoeken we de mogelijkheden om de mineralenhuishouding door middel van bemesting te verbeteren, zodat we transitieproblemen kunnen voorkomen.”
Profiel Steve Warmerdam
In Mecher (Luxemburg) is het melkveebedrijf van Steve Warmerdam gevestigd. Het rollend jaargemiddelde van de 60-koppige melkveestapel bedraagt 11.000 kilogram melk met 4,30 % vet en 3,38 % eiwit. Er zijn 65 stuks jongvee aanwezig. Bij het bedrijf hoort 60 hectare landbouwgrond.
Over Alltech
Alltech vindt haar oorsprong in Ierland in 1980 en is inmiddels in 128 landen actief. Door natuurlijke voeding te combineren met wetenschappelijke innovaties, weet Alltech de gezondheid en prestaties van dieren te verbeteren. Surf voor meer informatie over Alltech en haar producten naar www.alltech.com/nederland of mail naar alltechnl@alltech.com.