Vrijdag 10 maart gingen de koeien van het Weidebedrijf van het Aeres Praktijkcentrum Dronten voor het eerst weer naar buiten. Afgelopen jaar heeft het praktijkcentrum ruime ervaring opgedaan met het vroeg naar buiten brengen van de koeien. In totaal hebben de koeien meer dan acht maanden buiten gelopen. De dieren konden op deze manier een heel hoog aandeel van hun voerbehoefte uit gras halen.
De focus van het Weidebedrijf ligt op: zoveel mogelijk melk uit gras (grasklavermengsel), minimaal krachtvoergebruik, geen kunstmestgebruik, een voorjaarsafkalvende veestapel en op termijn antibiotica-vrij. Hiermee sluit het Weidebedrijf naadloos aan bij het concept van een biologische bedrijfsvoering. In 2016 nam Aeres daarom het besluit om een SKAL-certificaat aan te vragen, waarmee het Weidebedrijf per 1 januari 2018 een biologische bedrijfsvoering zal hebben.
De omschakeling van het Weidebedrijf naar een biologische bedrijfsvoering is zeker nu interessant met oog op de huidige melkprijsontwikkelingen. Voor een groep melkveehouders is de dalende melkprijs reden om over te stappen op een biologische bedrijfsvoering. Het Aeres Praktijkcentrum Dronten heeft al diversiteit in bedrijfsvoering (drie typen melkveebedrijven), maar gaat nu nog een stap verder door een van de melkveebedrijven om te schakelen naar biologisch.
Studenten van zowel Aeres Hogeschool Dronten als Groenhorst kunnen zo veel ervaring opdoen en experimenteren met de diversiteit in bedrijfsvoeringen waardoor ze nog beter in staat zijn keuzes te maken met het oog op hun toekomstige functie.
Kunstmestloos ondernemen
Het Weidebedrijf telt 80 stuks melkvee en bijbehorend jongvee. Het bedrijf is relatief gemakkelijk om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Het is relatief extensief en de afgelopen jaren hebben studenten en medewerkers veel ervaring opgedaan met ‘kunstmestloos ondernemen’. Daarnaast is, om maximaal gebruik te kunnen maken van weidegang in het meest hoogproductieve stadium van de lactatie, er afgelopen twee jaar toegewerkt naar een voorjaarsafkalvende veestapel.
Bron: Aeres Hogeschool Dronten