De Nederlandse melkaanvoer laat sinds augustus vorig jaar een toename zien. Ook in januari 2020 nam het volume met ruim 3% (+38 miljoen kg) toe. Deze groei is niet meer dan een gedeeltelijk herstel van de sterke daling, die plaatsvond in 2018 en de eerste zeven maanden van 2019 als gevolg van de fosfaatregelgeving en het na-ijleffect van de grote droogte in de zomerperiode van 2018.
De EU melkaanvoer groeide in december met ruim 1%, wat een kleine groeiversnelling betekende ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Cumulatief lag de melkaanvoer in 2019 0,6% hoger dan in 2018. De stijging in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen zette door in deze maand. De Ierse melkaanvoer daalde fors gedurende het vierde kwartaal. Hiermee kwam een einde aan een periode van exponentiële stijging.
Export melkproductie
De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in december een wisselend beeld zien. Enerzijds daalde de melkproductie in Nieuw-Zeeland (-0,5%) en Uruguay (-6%). Anderzijds noteerden de VS en Argentinië een plus. In de VS groeide het volume, net als in de maand november, echter bescheiden (minder dan 1%). Argentinië zag de melkproductie in december met 4% toenemen. De Australische melkproductie bleef in deze maand gelijk. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) kwam in het kalenderjaar 2019 met een groei van 0,1% licht hoger (+270 duizend ton) uit dan in 2018.
Op de markt heerst momenteel grote onzekerheid als gevolg van de Corona-crisis. Bij alle producten is een verzwakking waarneembaar, ondanks dat de fundamenten nog altijd goed lijken te zijn. De afzet en de prijsontwikkeling hebben voornamelijk te lijden van het negatieve sentiment. Hierdoor zijn kopers zeer terughoudend en worden aankopen uitgesteld. Een bijkomend probleem van de Corona-crisis is dat containers niet gelost worden in China, waardoor er wereldwijd een tekort aan containers om goederen te verschepen dreigt te ontstaan.
Opbrengsten van melk
Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder
Lees het gehele artikel hier.
Bron: ZuivelNL