Veehouders en handelaren hebben sinds 1 maart de mogelijkheid om met het KalfVolgSysteem (KVS) elk kalf te volgen. Per 1 juli 2017 is het gebruik van KVS verplicht.
Update 21-6-2017: Het is vooralsnog voor melkveehouders nog niet mogelijk om het systeem te raadplegen. Hier wordt momenteel nog aan gewerkt. Op termijn is dat wel voorzien aldus woordvoerder van het NZO.
Partijen in de veehouderijketen hebben het KVS opgezet, waarmee het kalf vanaf de eerste melding in het I&R-systeem tot de eindbestemming van het dier gevolgd kan worden. Het is een database waarin alle schakels in de keten informatie over elk kalf met elkaar kunnen delen.
Elke melkveehouder kan op die manier meer inzicht krijgen in de prestaties van zijn kalveren verderop in de keten, zoals de groei per dag en het slachtgewicht. Dat stelt hem in staat zijn kalvermanagement te optimaliseren.
Gezondheidsstatus
Anderzijds verschaft het systeem de kalverhouder meer inzicht in de gezondheidsstatus van de kalveren, waardoor hij de gezondheidszorg van de kalveren gerichter kan uitvoeren en zo het antibioticagebruik verlagen.
Vanaf 1 juli 2017 wordt het gebruik van het KalfVolgSysteem verplicht. Verzamelplaatsen én kalverhouderijen nemen dan geen kalveren meer toe die niet zijn opgenomen in het systeem.
Vitaal en gezond kalf
Het KVS is onderdeel van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam Kalf dat is opgezet door de LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie, de Stichting Brancheorganisatie Kalversector en Vee & Logistiek Nederland. Zij willen daarmee de kwaliteit van kalveren, afkomstig uit de Nederlandse melkveehouderij verbeteren.
Naast de invoering van KVS worden nog andere maatregelen genomen zoals de aanpak van IBR en BVD, een erkenningssysteem voor collecterende kalverhandelaren en nieuwe voorschriften voor verzamelcentra. Erkende handelaren en verzamelcentra kunnen bij Vee&Logistiek inloggevens opvragen en de App of website raadplegen.