Op 20 juni heeft de Europese Commissie de verkoop van nog eens 100 ton magere-melkpoeder van openbare interventie-opslag goedgekeurd tegen een prijs van € 185/100 kg. Volgens de Europeam Milk Board (EMB) beïnvloeden deze verkopen tegen onderprijsprijzen de Europese en internationale zuivelmarkt negatief.
Bovendien is deze actie duidelijk in tegenspraak met de eigen verklaring van de Europese Commissie dat verkopen ten alle kosten nooit een optie voor de Commissie was en dat het behoud van marktbalans en prijsherstel de belangrijkste doelstellingen bleef. Romuald Schaber, voorzitter van de EMB, is ontsteld door deze verkoop van interventiemelkpoeder.
"Dit is een achterstand voor de Europese melkveehouders en verwoestend voor andere stakeholders in de zuivelmarkt. Zuivelproducenten zijn vrij om verder te gaan met speculeren van goedkoop poeder" aldus Romuald Schaber.
Hij voegde eraan toe dat de melkprijzen, die langzaam aan het herstellen waren, opnieuw worden onderdrukt. Melkpoeder uit interventie mag alleen worden verkocht tegen een prijs die de prijsstabiliteit niet zou ondermijnen. Uitgaande van de productiekosten van meer dan 40 cent per liter rauwe melk, zoals in landen met een hoge mate van interventie, zoals Frankrijk, Duitsland en België, en het toevoegen van transport-, verwerkings- en marketingkosten, komen we tegen een prijsdrempel van Minimaal 335 euro / 100 kg melkpoeder.
350.000 voorraad
Om de enorme poedervoorraden van ongeveer 350.000 ton te verminderen, zouden andere verkoopkanalen kunnen worden overwogen, bijvoorbeeld als diervoeder. "De Commissie moet leren van vroegere fouten en eindelijk begrijpen dat de interventie niet voldoende stabiliteit kan opleveren voor de zuivelmarkt," vervolgt Schaber. Als de melkprijzen op het huidige lage niveau blijven, zullen melkveehouders melk blijven produceren om hun kasstroom te verhogen en voorraden zullen weer toenemen. Het verleden heeft ook aangetoond dat alleen het EU-volumeverminderingsprogramma een effect heeft gehad op de melkprijzen, omdat het de overproductie direct verminderd heeft. Het advies aan de EU zou moeten zijn om in de toekomst tijdig volume-instrumenten te implementeren, in plaats van alleen tijdelijk overschotten van de markt te nemen en daarmee een echte oplossing voor het probleem te vertragen.
Brief aan Hogan
Nadat de commissaris van de landbouw Hogan het probleem van magere-melkpoedervoorraad had benadrukt en gewezen had op historisch hoge vetprijzen, stuurde de EMB de commissaris rechtstreeks een brief. "U zult beseffen dat de hoge vetprijzen helaas niet voldoende in de melkprijzen worden weerspiegeld. Vet regelt slechts de helft van de melkprijs; Eiwit, d.w.z. melkpoeder, de andere helft. Voor de stijging van de melkprijzen is het daarom belangrijk om ook een passende prijs voor melkpoeder te krijgen." In de brief aan de commissaris voor landbouw Hogan staat ook duidelijk dat de verkoop van magere-melkpoeder tegen rommelprijzen een last op de internationale zuivelmarkt inhoudt en dat, als deze praktijk zou voortzetten, overweegt de EMB om juridische stappen te zetten.
Bron: EMB