Vergeleken met de vorige meting van eind juni is het tekort op de rekening-courant van melkveebedrijven per eind september met 4.200 euro afgenomen. Ondanks hogere aflossingen in de laatste drie maanden werd er een hoger saldo gerealiseerd dan in het tweede kwartaal. Als gevolg van een hogere melkprijs is er in het derde kwartaal van 2017 40% meer melkgeld ontvangen dan in dezelfde periode van 2016. Ten opzichte van eind september vorig jaar, het najaar waarin er structureel meer geld uitging dan er binnenkwam, is de saldopositie met 19.000 euro verbeterd.
De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van bij- en afschrijvingen. Ook neveninkomsten en privé-uitgaven zijn verwerkt. Na een reeks maanden op rij met negatieve saldomutaties in de tweede helft van 2016, is de gemiddelde stand op de lopende rekening sinds het tweede kwartaal van 2017 weer op hetzelfde niveau als van mei 2016. De onbalans tussen opbrengsten en uitgaven was vooral groot tussen mei en oktober 2016, met een dieptepunt van -25.000 euro in oktober 2016. Na deze periode is het saldo, mede dankzij de aantrekkende melkprijzen, verbeterd.
Meer bedrijven met een saldo hoger dan 2.500 euro in het derde kwartaal
Er bestaan tussen melkveebedrijven grote verschillen in de ontwikkeling van het saldo op de lopende rekening. Bij bijna twee derde van de bedrijven in het derde kwartaal van 2017 is het saldo op de lopende rekening, ten opzichte van het jaar ervoor, met meer dan 2.500 euro toegenomen. In het derde kwartaal van 2016 had meer dan de helft van de bedrijven een verschil van meer dan 2.500 euro negatief op de lopende rekening met het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2017 is dit meer dan gehalveerd tot 22%.
Aandeel bedrijven met een positief rekening-courantsaldo stabiel
Zoals ook in de eerdere kwartalen zitten de meeste bedrijven nog steeds in de saldoklasse van 0 tot 25.000 euro in 2017. Vergeleken met het tweede kwartaal is het aandeel bedrijven met een negatief saldo grofweg stabiel gebleven. Wel daalde het aandeel bedrijven met een saldo lager dan 50.000 negatief. Het aandeel bedrijven (23%) met een eindsaldo hoger dan 25.000 euro is dit jaar ieder kwartaal gestegen. Vergeleken met het derde kwartaal van 2016 is het aandeel bedrijven met een positief saldo op de lopende rekening van 45% naar 62% toegenomen.
De veranderingen in aandelen van de bedrijven per klasse kunnen soms relatief klein zijn. Dit wil echter niet zeggen dat de situatie per bedrijf niet sterk kan verschillen. Onderstaande figuur toont hoe melkveebedrijven tussen de perioden van de ene naar de andere klasse verschuiven. Van de 13% bedrijven die aan het eind van het tweede kwartaal van 2017 een saldo lager dan -50.000 euro op de lopende rekening hadden, bleven de meeste bedrijven (74%) een kwartaal later nog steeds in deze klasse. De rest wist door te stromen naar een klasse met een hoger positief eindsaldo. Over het algemeen is het aandeel bedrijven in de positieve en negatieve eindsaldo klassen gelijk gebleven.