De inkomsten in de landbouw per arbeidsjaar zijn in 2017 met ruim 20 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in de veehouderij stegen de inkomsten. Het inkomensniveau van de gehele landbouw kwam in 2017 voor het eerst in twintig jaar boven dat van 1995 uit. Toch steeg de productie de laatste twintig jaar sneller dan de inkomsten. Dit blijkt uit een eerste raming van het CBS en Wageningen Economic Research.
De inkomsten per arbeidsjaar in de landbouw stegen in 2017 met 22,9 procent. Wel staan deze inkomsten de laatste twintig jaar onder druk. Dat is mede het gevolg van een minder gunstige prijsontwikkeling van landbouwproducten, de toename van het aanbod op de wereldmarkt en de hogere kosten van onder meer diervoeders en aardgas.
Tussen 1995 en 2017 steeg de productie met 26 procent, terwijl de inkomsten met een stijging van 10 procent achterbleven.
Energiekosten hoger, gewasbescherming en kunstmest goedkoper
Het volume van de landbouwproductie groeide in 2017 met 0,5 procent. Dit kwam vooral door de hogere afzet van akkerbouwproducten, mede door de afschaffing van het suikerquotum. Vooral door de gemiddeld hogere afzetprijzen lag de productiewaarde in de landbouw 7,7 procent hoger dan in 2016. Door de toename van de productiewaarde stegen de inkomsten fors. Dat kwam ook doordat de waarde van het verbruik in dezelfde periode met 3 procent minder hard steeg.
Door een stijging van de aardgasprijzen lagen de energiekosten in de landbouw in 2017 ruim 10 procent hoger dan in 2016. Ook de prijzen van diervoeders waren dit jaar hoger vergeleken met een jaar eerder. Gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen daalden juist het laatste jaar in prijs.
Melkprijs fors hoger
De waarde van de dierlijke productie steeg in 2017, na een lichte daling een jaar eerder. Het productievolume nam dit jaar weliswaar met bijna 2 procent af, maar de gemiddelde afzetprijs steeg met 16 procent vergeleken met 2016. Dit komt vooral doordat de melkprijs met 25 procent steeg. In 2016 was het prijsniveau laag door het grote aanbod van melk vanwege de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015.
Bron: CBS