Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek met Erben Wennemars voor de laatste aflevering van 'De boer op met Erben': "Ik roep alle melkveehouders uit Nederland op om naar mij toe te komen met mogelijk nieuwe ideeën en inzichten die kunnen helpen om onze klimaatdoelstellingen te realiseren. Vervolgens kunnen we ook gaan kijken wat het kost en hoe we de plannen kunnen gaan financiëren." Minister Schouten geeft aan dat melkveehouders goede ondernemers zijn die niet gaan afwachten tot de overheid met maatregelen gaat komen.
Volgens de minister, die zelf op een boerderij opgroeide, leven melkveehouders dicht bij de natuur. Zij merken daarom als eersten wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. “Boeren zien welke impact dit heeft, ook omdat het direct ingrijpt op hun bedrijfsvoering”, zegt minister Schouten. Vanuit hun dagelijkse praktijk weten melkveehouders als geen ander waar winst valt te behalen op het gebied van klimaat. Daarom nodigt Schouten melkveehouders uit om zelf met mogelijke oplossingen te komen. De minister geeft aan bereid te zijn om mee te denken over de financiering, eventueel ook binnen de kaders van het Europese landbouwbeleid.
Marktmacht
Investeren in duurzaamheid moet lonend zijn, onderkent minister Schouten. Daarvoor wil zij niet alleen geld uit Den Haag of Brussel beschikbaar stellen maar ook werken aan mogelijkheden om de “marktmacht” voor melkveehouders te vergroten. “Als je melkveehouders die kiezen voor meer duurzaamheid geen cent extra geeft, ben je snel uitgeboerd.” Goed ondernemerschap betekent vooral dat melkveehouders zich bewust moeten zijn van het belang van klimaat en zelf in beweging komen. Daarmee voorkom je dat je door de overheid gedwongen wordt om het anders te gaan doen.
"De kracht van de Nederlandse melkveehouder is het vermogen om te innoveren"
Klimaat onvermijdelijk agendapunt voor melkveehouders
Erben Wennemars kijkt aan het einde van deze laatste aflevering van ‘De boer om met Erben’ terug op zijn zoektocht naar de relatie tussen klimaatverandering en de melkveehouderij. Uit de gesprekken met ‘voorlopers’ binnen de sector, deskundigen en politici concludeert hij dat het thema klimaat onvermijdelijk op de agenda van iedere melkveehouder komt te staan. Volgens Erben is de urgentie onder melkveehouders echternu nog vrij laag. Soms laten melkveehouders zelfs geld liggen omdat de eerste investeringen in een meer klimaatvriendelijke bedrijfsvoering ook financiële winst opleveren. De kracht van de Nederlandse melkveehouder zit volgens Wennemars in het vermogen om te innoveren – iets waardoor de sector binnen Europa ook een goede reputatie heeft. Daarom roept Erben melkveehouders op om de handschoen op te pakken en met klimaat aan de slag te gaan.
Serie ‘De boer op met Erben’
De zesde aflevering van ‘De boer op met Erben’ met minister Carola Schouten is via YouTube te bekijken. In de eerste aflevering kwamen Europarlementariër en melkveehouder Jan Huitema en de broer van Erben en melkveehouder Gerco Wennemars aan het woord. Daarna ging Erben op bezoek bij drie voorlopers op het gebied van klimaat in de melkveehouderij: Arnold en zijn zoon Gijs van Schriek, Frank Post en Jan Pieter van Tilburg. Vorige week sprak Erben met Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. ‘De boer op met Erben’ is gemaakt in opdracht van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) op het gebied van duurzaamheid. Deze serie is bedoeld om melkveehouders te stimuleren om ook in hun eigen bedrijf met klimaat aan de slag te gaan.
Heeft u de aflevering toevallig gemist? Kijk hem dan hieronder terug!
Bron: Duurzame Zuivelketen