Vandaag is de motie voor verlenging van de vrijstelling voor bovengrondse bemesting met grote steun aangenomen in de Tweede Kamer. Vorige week ontraadde de minister de motie nog nadat Tjeerd de Groot (D66) hem indiende samen met Frank Futselaar (SP).
Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu (VBBM) staat de komende vijf jaar voor een grote uitdaging. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) valt de vereniging bij. Zij willen dat er nu eindelijk gedegen onderzoek gedaan wordt naar de effectiviteit van bronmaatregelen, om ammoniakemissie te reduceren. Uiteindelijk moet daar een wettelijke basis voor gelegd worden. De tijd is er rijp voor, volgens de boerenorganisaties.
Erik Valk, voorzitter van de VBBM: ‘Het huidige mestbeleid heeft zijn beste tijd gehad. Dat wordt steeds duidelijker. Met ons systeem scoor je goed op alle milieu- of natuurdoelstellingen die je wilt behalen op een boerenbedrijf. De komende vijf jaar zetten wij vol in op de verdere ontwikkeling en erkenning van het door ons ontwikkelde ‘Natuurlijk Kringloop Systeem’ (NKS) certificaat. Die laat een integraal plaatje zien van het scoren op duurzaamheidsdoelen door een agrarisch bedrijf. Nu de erkenning nog vanuit de overheid, zodat we samen de vereiste wetenschappelijke basis kunnen leggen’.
VBBM heeft een lange geschiedenis op het gebied van ammoniakbeleid. Zij hebben de overtuiging dat mestinjectie een foute beleidskeuze is, die veel ongewenste neveneffecten heeft op de bedrijfskringloop. Oplossingen om milieudoelstellingen te behalen moeten volgens hen meer op de biologie gebaseerd worden en hoort de bodem centraal te staan. Ook moeten ammoniakemissies liever per hectare worden berekend, om een eerlijk beeld te schetsen van de geleverde inspanning, volgens VBBM. Dusver richten wetenschappelijke instituten zoals Wageningen University&Research zich vooral op technische en chemische maatregelen. Dat Tjeerd de Groot als voorvechter van échte kringlooplandbouw deze motie vol overtuiging indiende, zorgt er voor dat het belang van een kentering in beleid benadrukt wordt.
Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is blij met de aangenomen motie. Zij willen het Aeromix systeem erkend zien. De aangenomen motie is een eerste stap op een lange weg naar een meer brongerichte aanpak, volgens NMV voorzitter Harm Wiegersma: ‘Wat VBBM wil gaat wellicht iets verder dan wat wij voor al onze boeren willen. Het biedt zeker perspectief om alternatieve manieren om ammoniak te reduceren onder de aandacht te brengen. Overheid, wetenschap maar ook de sector kan er niet meer omheen dat er behoefte is voor een totaalevaluatie van het gevoerde ammoniakbeleid. Ik zou willen dat de overheid een meer faciliterende rol aanneemt waarbij zij de noodzakelijke onderzoeken, om bronmaatregelen te vertalen naar beleid, mogelijk maakt. Ook de sector zou zich moeten scharen achter initiatieven die de boer zijn vakmanschap weer in handen kan geven’.
Bron: VBBM & NMV